Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008
6/12/2008 «Το κλίμα άλλαξε. Εμείς;»
6/12/2008
«Το κλίμα άλλαξε. Εμείς;»
«Το κλίμα άλλαξε. Εμείς;»: Το ερώτημα πλανήθηκε πάνω από τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος για την κλιματική αλλαγή.
54 Κινήματα πολιτών για την Πόλη και το Περιβάλλον, 27 Αυτοδιοικητικά Σχήματα, 13 Συνδικαλιστικοί και Επιστημονική Φορείς, 10 Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις έλαβαν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο-συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου κοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ στο διάστημα 3-14 Δεκεμβρίου συνέρχεται στο Μπαλί η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Όπως σημειώνεται σε σειρά ανακοινώσεων, η κλιματική αλλαγή αποτελεί εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Κι όμως τα μέτρα ανάσχεσης της καταστροφής είναι ελάχιστα και ανεπαρκή. Σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» των οργανώσεων WWF, Ζωολογικής Εταιρείας Λονδίνου και Global Footprint Network, η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της γης να αναπληρώνει φυσικούς της πόρους.Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών 1,4-5,9 βαθμούς τα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες (οι εκτιμήσεις μιλούν 250 εκατ. περιβαλλοντικούς πρόσφυγες) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε μαζική παραγωγή με ρυπογόνα καύσιμα, η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς όρους με κυρίαρχο στόχο το κέρδος, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών, η συρρίκνωση του αστικού και περι-αστικού πρασίνου αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Η Ελλάδα, ευάλωτη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική. Όπως σημειώνεται, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας που στηρίζεται στην οικοδομή, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τον τουρισμό, με αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, θα οδηγηθεί στην καταστροφή.Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη συγκέντρωση διεκδικούν:-Η Ελλάδα να συμμορφωθεί στους στόχους του Κιότο και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση της παγκόσμιας συμφωνίας που επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.-Να περιορισθεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευασθούν άλλες μονάδες λιθάνθρακα. -Να μην δυτικοποιηθεί η ενέργεια.-Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.-Να καλύψουν σταδιακά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.-Να αλλάξει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό.-Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση κ.α.
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, 18 μη κυβερνητικές οργανώσεις προχώρησαν στη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Τρίτο Σώμα Στρατού, με αίτημα να μετατραπούν οι συγκεκριμένοι χώροι σε χώρους πρασίνου. Σημειώνουν ότι το 77% της Θεσσαλονίκης καλύπτεται από τσιμέντο, το 19% από άσφαλτο και μόνο το 4% από πράσινο. Την Κυριακή, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει δενδροφύτευση στο στρατόπεδο Καρατάσου.
Γιώργος Σουφλιάς
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της: «Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: την κλιματική αλλαγή. Έχει την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να το αντιμετωπίσει με την ενεργό συμμετοχή όλων» σημείωσε.
Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο Πόζναν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είναι ανάγκη να επιτευχθεί η παγκόσμια συνεργασία: «Οφείλουν όλες οι χώρες να αναλάβουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν τις βάσεις για την πράσινη οικονομία, μια οικονομία με πολύ μειωμένες εκπομπές άνθρακα» συμπλήρωσε.
Παγκόσμια Ημέρα Δράσης
Παγκόσμια Ημέρα ΔράσηςΣυλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη σωτηρία του πλανήτη
ΑΠΕ
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στο Σύνταγμα
ΑθήναΤελευταία ενημέρωση 06/12/08 14:45
Παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή το Σάββατο και σε όλο τον κόσμο πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων.
Στην Αθήνα, 54 κινήματα πολιτών για την πόλη και το περιβάλλον, 27 αυτοδιοικητικά σχήματα, 13 συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, δέκα οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις έλαβαν μέρος σε συλλαλητήριο-συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η οικολογία και η περιβαλλοντική πολιτική «δεν είναι μια όμορφη σάλτσα, με την οποία μπορούμε να πασπαλίζουμε τις θέσεις μας, αλλά πολιτική συγκρουσιακή και έχει να κάνει με το μοντέλο ανάπτυξης».
Παρών στο συλλαλητήριο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Κύρια αιτήματα, η Ελλάδα να συμμορφωθεί στους στόχους του Κιότο, να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευασθούν άλλες μονάδες λιθάνθρακα, να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και να καλύψουν σταδιακά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.
Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό.
Στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη ΔΕΘ και το Γ΄Σώμα Στρατού, ώστε να γνωστοποιήσουν το βασικό αίτημά τους: να μετατραπεί σε μια μεγάλη ζώνη πρασίνου και να αποδοθούν οι χώροι στους κατοίκους της πόλης.Διοργανωτής της κινητοποίησης ήταν το «Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης», το οποίο απαρτίζεται από 18 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και Κινήσεις Πολιτών, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στις Κλιματικές Αλλαγές.
Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων και φορέων - συλλόγων της πόλης.«Σήμερα περικυκλώνουμε την Έκθεση της Θεσσαλονίκης με μια ανθρώπινη αλυσίδα, διεκδικώντας δημόσιους ελεύθερους χώρους, περισσότερο πράσινο και, βέβαια, την οργανωμένη μεταφορά της Έκθεσης έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα και την ταυτόχρονη αναβάθμιση της» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Χρύσα Αράπογλου.
Εξάλλου, ο βουλευτής του Συνασπισμού Τάσος Κουράκης, επισήμανε πως «ο μόνος τρόπος, ώστε να μην τσιμεντοποιηθεί και ο χώρος της ΔΕΘ, είναι οι πολίτες να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν ότι σε αυτόν το χώρο δε θα πέσει ούτε ένα γραμμάριο τούβλου, ούτε ένα γραμμάριο τσιμέντου». Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν επίσης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και Γιάννης Μαγκριώτης, αλλά και οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Μήνυμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ
Στο μήνυμά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
«Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: την κλιματική αλλαγή. Έχει την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να το αντιμετωπίσει με την ενεργό συμμετοχή όλων» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο Πόζναν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είναι ανάγκη να επιτευχθεί η παγκόσμια συνεργασία.
«Οφείλουν όλες οι χώρες να αναλάβουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν τις βάσεις για την πράσινη οικονομία, μια οικονομία με πολύ μειωμένες εκπομπές άνθρακα.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008
Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής
Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος το συλλαλητήριο για το περιβάλλον με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Ελαβαν μέρος 54 περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα, σχήματα της Αυτοδιοίκησης και επιστημονικοί φορείς με βασικό αίτημα να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης και να συμμορφωθεί άμεσα η Ελλάδα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS Καλεσμα στο Συλλαλητήριο Σάββατο 6 Δεκέμβρη 12:00 Στο Συνταγμα ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ
Εκπέμπουμε S.O.S για τη σωτηρία του πλανήτη
Ενώνουμε τη φωνή μας με το παγκόσμιο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ζητάμε να ληφθούν μέτρα τώρα.
Διεκδικούμε δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης (παραγωγής και κατανάλωσης).
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ 114 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 3 / 12 , ΩΡΑ 12.30 Μ.Μ. , ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΣΗΕΑ ( ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ )
54 Κινήσεις Πολιτών για την Πόλη και το Περιβάλλον, 36 Αυτοδιοικητικά Σχήματα, 14 Συνδικαλιστικοί και Επιστημονικοί Φορείς, 10 Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις, σας καλούν σε κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τη διοργάνωση Κοινού Συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα στις 6/12 , Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
Θα εισηγηθούν εκπρόσωποι του ΕΚΑ, της ΟΤΟΕ, της ΟΛΜΕ, του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών, του WWF, των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα, του ΔΣΑ και του ΤΕΕ.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Καφαντάρη Χαρά harakafantari@yahoo.gr , 6974775279
Πορτάλιου Ελένη portel@central.ntua.gr, 2107512560
Χαλάτσης Δημήτρης halatsisd@yahoo.gr , 6948034131
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008
ΤΟ ΚΛΙΜΑ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ; ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ
STOP CLIMATE CHANGE
6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών και κινήματα πόλης συνεργαζόμαστε με μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα και επιστημονικούς φορείς για ένα μαζικό, πολύχρωμο συλλαλητήριο.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί τώρα η χώρα μας με το πρωτόκολλο του Κιότο και να πάρει μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Διεκδικούμε δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης
Η διέξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να βασιστεί στις πολιτικές που θα σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Σύμφωνα με την Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» - των οργανώσεων WWF, Ζωολογική Εταιρεία Λονδίνου και Global Footprint Network – η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της γης να αναπληρώνει τους φυσικούς της πόρους. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και τη δίψα. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα, ευάλωτη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές , θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική. Η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, που στηρίζεται στην οικοδομή, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τον τουρισμό, σπαταλώντας αλόγιστα τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής : το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη. Η δομική οικονομική κρίση, που οδήγησε σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μεγάλες δημόσιες παρεμβάσεις που θα αφορούν ταυτόχρονα την παραγωγική αναδιάρθρωση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογική αειφορία.
ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.
Στην Ελλάδα πολύ σημαντικοί μαζικοί αγώνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και πρωτ’ απ’ όλα για την αποτροπή εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα. Επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις κινητοποιούνται με κοινούς στόχους. Τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, έχουμε ενσωματώσει στην κοινωνική και πολιτική μας δράση το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Όλοι μαζί μπορούμε ν’ ανατρέψουμε την κυρίαρχη πολιτική.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου.
Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Όχι στην επέκταση των εγκαταστάσεων της Petrola και στη δημιουργία ηλεκτοπαραγωγικής μονάδας στην Χαλυβουργική. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Να καλύψουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής κ.λπ.) άμεσα το 20% και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.
Ναι στα φωτοβολταϊκά, όχι όμως σε βάρος της αγροτικής γης και των δασικών εκτάσεων.
Όχι στα βιοκαύσιμα που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή και οδηγούν σε επισιτιστική κρίση
Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Να αλλάξει ριζικά το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους. Όχι στην εκτροπή του Αχελώου. Ναι στα μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα.
Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της χώρας χωρίς εξαιρέσεις. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους και ελεύθερους χώρους.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο.
Απάντηση στην οικονομική κρίση αποτελούν οι δημόσιες επενδύσεις που προωθούν την οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, σταματούν την κλιματική αλλαγή και δημιουργούν πράσινες θέσεις εργασίας.
6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών
http://www.panattiko.gr/
ΤΟ ΚΛΙΜΑ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ;
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ
STOP CLIMATE CHANGE
6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Κάλεσμα της Ανοικτής Οργανωτικής Επιτροπής
ü Δηλώνουμε συμμετοχή ως συλλογικότητες, επιτροπές πολιτών κ.λπ.
ü Διοργανώνουμε τοπικές παρεμβάσεις
Αγαπητοί εταίροι του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών πολιτών, όπως και πέρσι έτσι και φέτος διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις για την Κλιματική αλλαγή.
Για την προετοιμασία της συγκέντρωσης έχει συσταθεί ανοικτή οργανωτική επιτροπή η οποία έχει συνεδριάσει τρεις φορές και έχει δρομολογήσει αρκετά θέματα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Ανοικτής Οργανωτικής Επιτροπή θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 8:00 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ, 3ος όροφος, Ακαδημίας 20, Αθήνα.
Σας καλούμε α) να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στους φορείς που συμμετέχουν στην συγκέντρωση και να πάρετε μέρος στις συναντήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής β) να εξετάσετε το ενδεχόμενο για εκδηλώσεις ή παρεμβάσεις για το κλίμα σε τοπικό επίπεδο (αρθρογραφία, ανακοίνωση, συζήτηση, προβολή κ.λπ)
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ιωάννου Νίκος contactmag1@yahoo.grΚαφαντάρη Χαρά harakafantari@yahoo.grΚλεφτοδήμος Δημήτρης dkleftod@yahoo.grΜήτσου Ελένη greenattack2007@gmail.comΠορτάλιου Ελένη portel@central.ntua.grΤότσικας Πάνος ptots@tee.grΦωτεινάκης Κώστας prosanatolismoi@hotmail.com, http://www.xpolis.blogspot.com/ Χαλάτσης Δημήτρης http://gr.mc259.mail.yahoo.com/mc/compose?to=%20%3cscript%20language=
Τετάρτη 2 Απριλίου 2008
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ
13 Απρίλη: δίνουμε τη μάχη του Ελαιώνα
Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν.
Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το μοναδικό αδόμητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας
Ο Ελαιώνας βρίσκεται μόλις σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο της Αθήνας κι έχει έκταση 9.500 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων τα 3.500 στρέμματα (δηλαδή πολύ μεγάλη έκταση, περίπου όσο 10 φορές το Πεδίον Άρεως) έχουν χαρακτηριστεί σαν χώροι κοινόχρηστου πρασίνου. Κι ενώ στην υπόλοιπη έκταση προωθούνται διάφορες κατασκευές, σ’ αυτά τα τρεισήμισι χιλιάδες στρέμματα δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όσα όφειλαν να γίνουν (απαλλοτριώσεις, πολεοδομικές μελέτες, πάρκα). Αντίθετα έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αλλοίωσης αυτού του σχεδιασμού και το πρώτο μεγάλο βήμα σ’ αυτήν κατεύθυνση είναι το φαρωνικό εμπορικο-αθλητικό συγκρότημα που προωθούν Δήμος Αθηναίων, Βωβός και ΠΑΟ και καταλαμβάνει 220 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, που αν πετύχει θα ανοίξει το δρόμο για να τσιμεντοποιηθεί το σύνολο των τρεισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων.
Βρισκόμαστε, αυτές τις εβδομάδες, στο πιο κρίσιμο σημείο. Γιατί και το «μπλοκ της τσιμεντοποίησης» επιχειρεί να λάβει τις κρίσιμες άδειες και να ξεκινήσει το έργο αλλά και το κίνημα των πολιτών κορυφώνει την αντίσταση του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Και πρέπει να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε;
Κατηγορηματικά ναι, συνδυάζοντας την κινηματική δράση, την πλατιά ευαισθητοποίηση και τις νομικές ενέργειες.
Γιατί πρώτον αυτό που προωθείται είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας. Όσο ο κόσμος ενημερώνεται –κι ξεπερνιέται η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση τύπου «μα εκεί θα γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ που θα αναβαθμίσει την περιοχή» -τόσο ευαισθητοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη «ημέρα δράσης», που διοργάνωσε με ελάχιστα μέσα η Επιτροπή Πολιτών, πήραν μέρος πάνω από 400 πολίτες.
Γιατί δεύτερον, αυτό που προωθείται είναι μια αλυσίδα σκανδάλων, με ληστρικές για το Δημόσιο συμφέρον συμβάσεις και σκανδαλώδεις, χαριστικές (!!!) παροχές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους: 67,5 ευρώ στον Βαρδινογιάννη, 49 εκατ ευρώ στο Γιαννακόπουλο, 13 εκατ ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, από τα δημόσιο Ταμείο –κι όλ’ αυτά με δάνεια, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την αφαίμαξη.
Γιατί τρίτον, είναι απλή, ρεαλιστική και πειστική η εναλλακτική μας πρόταση: αν αυτά τα ποσά δεν χαρίζονταν στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά δινόντουσαν για να γίνει πάρκο, τότε μέσα σε 12 μήνες θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή ένας θαυμάσιος πνεύμονας υψηλού πρασίνου.
Γιατί τέταρτον, για την υπεράσπιση του Ελαιώνα οικοδομείται ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης (από κόσμο και δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον αντεξουσιαστικό χώρο κι από κινήματα πόλης μέχρι συνδικαλιστές και καλλιτέχνες).
Σας καλούμε,
να συμμετέχετε δραστήρια και πρωταγωνιστικά, όπως μέχρι σήμερα, σε δύο μεγάλες πρωτοβουλίες:
Δενδροφύτευση αντίστασης στις 13 Απρίλη. Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν. Πρέπει όλες και όλοι, να είμαστε εκεί, μαζί με τα παιδιά μας και τις παρέες μας. Η μαζική συμμετοχή θα φέρει αποτέλεσμα και είναι πιο αναγκαία από ποτέ!!!
Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χρειάζεται να υπογραφούν από πολλές δεκάδες πολίτες και ειδικά από όσες/όσους έχουν επίσημη και θεσμική θέση.
Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Ελασιδών 21 - Ρουφ – Αθήνα Τηλ.: 210. 3459882 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008
1ης Επιστημονικής Διημερίδας για τον Κηφισό ποταμό με θέμα: «Ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού»
http://www.itia.ntua.gr/kephisos/conf2008/programm2008
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008
1η Επιστημονική Διημερίδα με θέμα τον Κηφισό
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και με τον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των Παραχειμάρρων οργανώνει την πρώτη Επιστημονική Διημερίδα με θέμα τον Κηφισό ποταμό και με τίτλο:
«Ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού»
Η Διημερίδα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στις 13 & 14 Μαρτίου 2008.
Κεντρικός άξονας της Διημερίδας είναι η ολοκληρωμένη επιστημονική καταγραφή και προσέγγιση των πολυδιάστατων προβλημάτων του Κηφισού και η διατύπωση προτάσεων για την επίλυσή τους.
Η Διημερίδα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Ιστορική αναδρομή
Οικολογική - Περιβαλλοντική διάσταση
Θεσμικό καθεστώς προστασίας - Αυθαίρετες δραστηριότητες
Υδραυλικά προβλήματα
Προβλήματα ρύπανσης
Αναπλάσεις - Διεθνείς τάσεις
Η παρακολούθηση της Διημερίδας είναι δωρεάν.
Πρόγραμμα Διημερίδας
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 00:57
Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε ημέρας της Διημερίδας επιλέξτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Πρόγραμμα Πέμπτης 13 Μαρτίου
Πρόγραμμα Παρασκευής 14 Μαρτίου
Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας σε μορφή αρχείου PDF επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Πρόγραμμα Διημερίδας (αρχείο PDF 166 KB)
Ημέρα Πρώτη
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 13:42
Αναλυτικό πρόγραμμα Πέμπτης 13 Μαρτίου
09:00-09:30
Προσέλευση
09:30-11:30
Πρώτη Συνεδρία: Χαιρετισμοί
09:30-09:40
Έναρξη – Εισαγωγή εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής
09:40-09:50
Χαιρετισμός Πρύτανη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη
09:50-10:00
Χαιρετισμός Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρή
10:00-10:10
Χαιρετισμός αν. Πρόεδρου Φ.Δ.Α.Κ. κ. Ευτ. Παναγιωτοπούλου
10:10-11:30
Χαιρετισμοί εκπροσώπων Κοινοβουλίου, Κεντρικής Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Φορέων
11:30-12:00
Διάλειμμα - Καφές
12:00-13:30
Δεύτερη Συνεδρία: Εισαγωγή - Ιστορική αναδρομή
12:00-12:20
Κηφισός ποταμός: Από τα προβλήματα στις προοπτικές
Περίληψη
Κ. Λάσκαρης
Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού (ΦΔΑΚ)
12:20-12:40
Η εικόνα της περιοχής του κάτω ρου του Κηφισού όπως αναδύεται μέσα από τις αρχαίες πηγές και τα μνημεία
Περίληψη
Μ. Πετριτάκη
Αρχαιολόγος, ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟ
12:40-13:00
Αρχαία μνημεία και καθεστώς θεσμικής προστασίας
Περίληψη
Ν. Βαλάκου
Δ/ντρια της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟ
13:00-13:20
Το Αδριάνειο υδραγωγείο, ο Κηφισός ποταμός και η υδρογεωλογική τους συνάφεια
Περίληψη
Σ. Χιώτης
Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός, πρ. Διευθυντής & Σύμβουλος ΙΓΜΕ
13:20-13:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
13:30-15:00
Γεύμα
15:00-16:30
Τρίτη Συνεδρία: Οικολογική - Περιβαλλοντική διάσταση
15:00-15:20
Η οικολογική διάσταση των αστικών ρεμάτων - Η περίπτωση του Κηφισού
Περίληψη
Κ. Χατζημπίρος
Αν. Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ
15:20-15:40
Το φυσικό οικοσύστημα του Κηφισού Ποταμού
Περίληψη
Η. ΑποστολίδηςΘ. Αδαμόπουλος
ΔασολόγοςΔασολόγος
15:40-16:00
Τα υπόγεια νερά της λεκάνης του Κηφισού
Περίληψη
Π. ΜαρίνοςΔ. ΠαπούληΜ. Παντελιάδου
Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠΓεωλόγος, MSc Υδ. ΠόρωνΓεωλόγος, MSc Υδ. Πόρων
16:00-16:20
Εκβολή του Κηφισού στον Φαληρικό Όρμο: Οικολογική ποιότητα του θαλάσσιου αποδέκτη και προοπτικές για το μέλλον
Περίληψη
Π. Παναγιωτίδης
Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
16:20-16:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
16:30-17:00
Διάλειμμα - Καφές
17:00-18:15
Τέταρτη Συνεδρία: Θεσμικό καθεστώς προστασίας - Αυθαίρετες δραστηριότητες
17:00-17:20
Το νομικό καθεστώς προστασίας του Κηφισού (αδυναμίες, αντιφάσεις, προτάσεις)
Περίληψη
Μ. Χαϊνταρλής
Δικηγόρος, Δρ. Νομικής
17:20-17:40
Από τη νομική αντιμετώπιση της προστασίας στη διαχείριση
Περίληψη
Α. Χαροκόπου
Δικηγόρος
17:40-18:00
Η δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Περίληψη
Γ. Δερμιτζάκης
Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), ΥΠΕΧΩΔΕ
18:00-18:15
Ερωτήσεις - Συζήτηση
18:15-19:30
Προβολή Ντοκιμαντέρ με θέμα τον Κηφισό
Ημέρα Δεύτερη
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 13:28
Αναλυτικό πρόγραμμα Παρασκευής 14 Μαρτίου
09:00-09:30
Προσέλευση
09:30-11:30
Πέμπτη Συνεδρία: Υδραυλικά προβλήματα
09:30-09:55
Κριτική επισκόπηση του υδραυλικού σχεδιασμού του Κηφισού
Περίληψη
Σ. Δάλλας
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
09:55-10:15
Τα έργα αναδιευθέτησης του κάτω ρου του Κηφισού
Περίληψη
Λ. Λαζαρίδης
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
10:15-10:35
Ποταμός Κηφισός - Αντιπλημμυρική προστασία Λεκανοπεδίου
Περίληψη
Α. Νικολόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
10:35-10:55
Εκτροπή Κυκλοβόρου - Ιλισού (μερική) - Πρ. Δανιήλ στον Κηφισό
Περίληψη
Ν. Μαυρομιχάλης
Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων
10:55-11:15
Εργαλεία διαχείρισης του υδροσυστήματος του Κηφισού ποταμού: Υδρομετρικό δίκτυο και δίκτυο παρακολούθησης ποιότητος ύδατος
Περίληψη
Α. Κούσης
Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
11:15-11:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
11:30-12:00
Διάλειμμα - Καφές
12:00-13:30
Έκτη Συνεδρία: Προβλήματα ρύπανσης
12:00-12:20
Προτάσεις για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της ποιοτικής κατάστασης του Αττικού Κηφισού
Περίληψη
Α. Ανδρεαδάκης Κ. Νουτσόπουλος Δ. Μαμάης Ν. Μαμάσης
Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Επίκ. Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠΛέκτορας Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ
12:20-12:40
Τοξικές χημικές ουσίες στο νερό του Κηφισού
Περίληψη
Λ. Εβρένογλου
Πολιτικός Μηχανικός, Υγιεινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
12:40-13:00
Παρουσίαση ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Κηφισού
Περίληψη
Β. Τσελέντης
Αν. Καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήμιου Πειραιά
13:00-13:20
Ο μύθος των τοξικών ορίων
Περίληψη
Π. Νικολοπούλου
Αν. Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
13:20-13:30
Ερωτήσεις - Συζήτηση
13:30-15:00
Γεύμα
15:00-16:50
Έβδομη Συνεδρία: Αναπλάσεις - Διεθνείς τάσεις
15:00-15:20
Δυνατότητες αισθητικής και αρχιτεκτονικής παρέμβασης στις παραρρευμάτιες εκτάσεις του ποταμού Κηφισού
Περίληψη
Θ. Λώλης
Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δ/νση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, ΥΠΕΧΩΔΕ
15:20-15:40
Ο σχεδιασμός του Κηφισού στα πλαίσια των θεσμικών ρυθμίσεων του φυσικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας
Περίληψη
Θ. Ψυχογιός
Τοπογράφος Μηχανικός, Οργανισμός Αθήνας, ΥΠΕΧΩΔΕ
15:40-16:00
Οι αστικοί χείμαρροι ως δίκτυα δημόσιων χώρων: Επισκόπηση των διεθνών τάσεων στον αστικό σχεδιασμό και διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους στην Αθήνα
Περίληψη
Π. Δραγώνας
Επίκ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών
16:00-16:20
Δυνατότητες παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και στην προστασία των ποταμών
Περίληψη
Δ. Αντωνάκου
Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών & μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ
16:20-16:40
Κηφισός: Τα σφάλματα του παρελθόντος μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον
Περίληψη
Ι. Πολύζος
Αντιπρύτανης ΕΜΠ, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
16:40-16:50
Ερωτήσεις - Συζήτηση
16:50-17:20
Διάλειμμα - Καφές
17:20-19:00
Όγδοη Συνεδρία: Συζήτηση-Συμπεράσματα
17:20-19:00
Συμμετέχουν: Από ΕΜΠ: Ι. Πολύζος, Γ. Χριστοδούλου, Κ. Χατζημπίρος, από ΕΜΠ/ΦΔΑΚ: Δ. Κουτσογιάννης, από Νομ. Αν. Αττ.: Νομάρχης Λ. Κουρής, από ΦΔΑΚ/Νομ. Αθηνών: Αντινομάρχης Δ. Αντωνάκου. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων Φορέων και πολιτών.
Τόπος-Πρόσβαση
από sp Τελευταία τροποποίηση 04/03/2008 18:00
Τόπος
Η Διημερίδα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Πρόσβαση
Για την πρόσβασή σας στην Πολυτεχνειούπολη Zωγράφου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αστική συγκοινωνία.
Σχετική ιστοσελίδα:
Αστική συγκοινωνία
Η πρόσβαση στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μπορεί να γίνει επίσης με Ι.Χ., καθώς υπάρχει δωρεάν χώρος παρκιν δίπλα στο Κτήριο Διοίκησης όπου θα πραγματοποιηθεί η Διημερίδα.
Σχετικές ιστοσελίδες:
Ηλεκτρονικός χάρτης εύρεσης διαδρομής (Driveme.gr)
Χάρτης Πολυτεχνειούπολης (Google map)
Χάρτες Πολυτεχνειούπολης (PDF, JPEG, DWF)
Κυκλοφοριακός χάρτης Αθήνας
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008
Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Αθήνας την Κυριακή 27/1 υιοθέτησαν τον Ελαιώνα και θεμελίωσαν το Μητροπολιτικό Πάρκο
Ήταν ο πρώτος που έθεσε το θέμα το 1988
Η θεμελίωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελαιώνα
Με Ενθουσιασμό, ευφορία. πρωτοτυπία και αποφασιστικότητα οι Αθηναίοι θεμελίωσαν το Μητροπολιτικό Πάρκο και εν συνεχεία αφού περπάτησαν επί της Ιεράς Οδού συναντήθηκαν με άλλους πολίτες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008
ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ» ΣΚΑΪ
Διαβάστε...
ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ» ΣΚΑΪ
http://genoa2001.blogspot.com/
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008
Μετά το Ελληνικό, ο Ελαιώνας
Μετά το Ελληνικό, ο Ελαιώνας
Η Επιτροπή μας χαιρετίζει την πάνω από κάθε πρόβλεψη συμμετοχή πολιτών στις εκδηλώσεις στο Ελληνικό 18-19-20 Γενάρη. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα για μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό και θεωρούμε απαράδεκτο το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σουφλιάς.
Ήρθε ή ώρα να διεκδικήσουμε αποφασιστικά 3 μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα στο Λεκανοπέδιο: στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα και στο Γουδή
Η Επιτροπή μας αναγγέλλει τη διοργάνωση ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ στις 27 Γενάρη.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 από το σταθμό ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ.
Μέσα από τις γειτονιές του Γκαζιού και του Βοτανικού, με μουσική, δρώμενα και συνθήματα, και αφού θεμελιώσουμε το Πάρκο υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα, θα φθάσουμε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 12 μμ Εκεί θα γίνουν συζητήσεις, προβολές video, έκθεση υλικών από κινήματα πόλης. Στις 2:30μμ θα ακολουθήσει γλέντι.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008
The day after. Walden Bello on Bali UN conference
Monday, 17 December 2007 |
By Walden Bello* The Would it have been better to have simply let the US walk out, allowing the rest of the world to forge a strong agreement containing deep mandatory cuts in greenhouse gas emissions on the part of the developed countries? With a new One wonders what would have happened had The single-minded focus on getting Washington on board resulted in the dearth of hard obligations agreed upon at the meeting except for the deadline for the negotiating body, the "Ad Hoc Working Group on Long-term Cooperative Action under the Convention," to have its work ready for adoption at the Conference of Parties in Copenhagen in 2009 (COP 15). Many delegates also felt ambivalent about the institutional arrangements that were agreed upon after over a week of hard North-South negotiations. · An Adaptation Fund was set up, but it was put under the administration of the Global Environmental Facility (GEF) of the US-dominated World Bank. Moreover, the seed funds from the developed countries are expected to come to only between $18.6 million to US$37.2 million--sums which are deemed severely inadequate to support the emergency efforts to address the ongoing ravages of climate change in the small island states and others on the "frontlines" of climate change. Oxfam estimates that a minimum of US$50 billion a year will be needed to assist all developing countries adapt to climate change. · A "strategic program" for technology development and transfer was also approved, again with troubling compromises. The developing countries had initially held out for the mechanism to be a designated a "facility" but finally had to agree to the watered-down characterization of the initiative as a "program" on account of US intransigence. Moreover, the program was also placed under the GEF with no firm levels of funding stated for an enterprise that is expected to cost hundreds of billions of dollars. · The REDD (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation) initiative pushed by host Indonesia and several other developing countries with large forests that are being cut down rapidly was adopted. The idea is to get the developed world to channel money to these countries, via aid or market mechanisms, to maintain these forests as carbon sinks. However, many climate activists fear that indigenous communities will lose be victimized by predatory private interests that will position themselves to become the main recipients of the funds raised. Still, many felt that the meager and mixed results were better than nothing. Perhaps the best indication on whether the conference was right to bend over backward almost 180 degrees to accommodate the US will come next month in Honolulu during the Major Economies Meeting, a Washington-initiated conference that was originally designed to subvert the United Nations process. The question on everyone's lips is: Will the Bush adminstration revert to form and use the conference to launch a separate process to derail the Bali Roadmap? *Walden Bello is senior analyst at Focus on the Global South and professor of sociology at the University of the
|
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008
Ραντεβού 18, 19 και 20 Γενάρη στο Ελληνικό, για ένα καλύτερο αύριο.
- Ραντεβού 18, 19 και 20 Γενάρη στο Ελληνικό, για ένα καλύτερο αύριο.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS, σας δίνει ραντεβού στις 18, 19 και 20 Γενάρη 2008, ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στις εκδηλώσεις των τοπικών φορέων για ένα Αεροδρόμιο ανάσα ζωής.
Για να πούμε όχι στα σχέδια της πολιτείας για χιλιάδες τόνους μπετό σε ένα ελεύθερο χώρο.
Ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας απαιτήσουμε
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΜΠΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008
Πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα? Όχι, ευχαριστούμε
Αγαπητοί συναγωνιστές για την οικοΛΟΓΙΚΗ διαχειριση του πλανήτη σας κοινοποιώ το Δελτίο του Αντυπυρηνικού Παρατηρητήριου Μεσογείου με τ'ιτλο:
Πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα? Όχι, ευχαριστούμε
Να πάρει θέση η Κυβέρνηση
Υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσουν κάποιοι (ακόμα και καλοπροαίρετοι άνθρωποι) κάτω από την συνεχή απειλή της αύξησης του πετρελαίου και των παραγώγων του, και τους ρύπους που εκμπέμπουνσε εύκολες λύσεις αλλά και ακόμα επικινδυνότερες λύσεις.
Ας συντονιστούμε λοιπόν....
Ρόδος, 14/01/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα? Όχι, ευχαριστούμε
Να πάρει θέση η Κυβέρνηση
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»,
«το θέμα της στροφής στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα έχει αρχίσει να συζητείται -προς το παρόν ανεπισήμως- στα υψηλά κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης, Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ.Ε.» κυβερνητικός αξιωματούχος, «το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το θέσει και επισήμως στην κυβερνητική ατζέντα...».
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύματα αναφέρονται στην προοπτική κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανάλογο δημοσίευμα -που δεν διαψεύστηκε- έκανε λόγο για απόρρητη εισήγηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση στην οποία αναφερόταν οτι «είναι σκόπιμο και χρήσιμο η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας (!!!) της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας».
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας. Ζητάμε για άλλη μιά φορά από την Ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, που σχεδιάζουν γειτονικές χώρες. Αμφισβητούμε οτι είναι κυριαρχικό δικαίωμα μιάς χώρας να αποφασίζει μονομερώς την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών, όταν από τη χρήση τους κινδυνεύει η ασφάλεια όλης της περιοχής. Ιδιαίτερα για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή -μιά περιοχή ούτως ή άλλως εύφλεκτη- η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών συνιστά κυριολεκτικά παιχνίδι με τη φωτιά.
Επιμένουμε οτι ευθύνες δεν αναλαμβάνουν όσοι αποφασίζουν το βήμα προς την πυρηνική τρέλλα, αλλά και όσοι ανέχονται ή διευκολύνουν αυτές τις εξελίξεις.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου οργάνωσε δύο διεθνείς συναντήσεις το 2005 και το 2006 στη Ρόδο για να φωτίσει όλες τις πλευρές της πυρηνικής απειλής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών των συναντήσεων αλλά και όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα:
-Είναι μύθος η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας, για την οποία δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας, δεν μπορεί να αποκλείσει την πυρηνική εκτροπή.
-Είναι μύθος οτι παράγεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερα σε περιοχές σεισμογενείς. Το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο λειτουργίας ενος αντιδραστήρα, καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και του ασφαλούς κλεισίματος ενός πυρηνικού σταθμού, κάνουν τελείως αντιοικονομική την επένδυση. Δεν είναι τυχαίο οτι αντιδραστήρες κατασκευάζονται σε όλο τον Κόσμο μόνο με κρατικές επιδοτήσεις.
-Εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα, η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες, των εγκαταστάσεων των πυρηνικών εργοστασίων συμπεριλαμβανομένων.
Και όλα αυτά σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις καταστροφικές συνέπειες ενός ατυχήματος από βλάβη στον αντιδραστήρα, είτε στις δεξαμενές φύλαξης των αποβλήτων, είτε κατά τη μεταφορά τους, είτε από ένα «τυφλό» χτύπημα.
Τι απομένει ως επιχείρημα? Οτι η πυρηνική ενέργεια είναι «καθαρή» και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπους που ενισχύουν την αλλαγή του κλίματος. Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας επικαλούνται το Πρωτόκολλο του Κιότο, τις εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή. Τους απαντάμε: Είναι ένας ακόμα μύθος η καθαρή και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια από αντιδραστήρες. Τόσο η μόλυνση με ραδιενεργά αέρια κατά τη λειτουργία τους, όσο και η ρύπανση με μεγάλες ποσότητες αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία διαχείρισης του πυρηνικού καυσίμου και των αποβλήτων, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.
Συμπερασματικά: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά δεν είναι λύση.
Η λύση βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι οι τομείς, στους οποίους έξακολουθεί η ευλογημένη χώρα του Αιόλου και του Ήλιου Απόλλωνα να βρίσκεται στους ουραγούς, παρά τα αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Οι ευθύνες όλων και πρωτίστως αυτών που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, κάτι παραπάνω από προφανείς.
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008
Χώρος πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού:ΝΕΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ή ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ;
ΝΕΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ή ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ;
του Πάνου Τότσικα, Πολεοδόμου
μέλους του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών
Το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2007 μια συνοπτική παρουσίαση της μελέτης για την προβλεπόμενη οργάνωση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Ο χώρος αυτός εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», παρά το γεγονός ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις -που θα συνεχίσουν να λειτουργούν- όπως και οι νέες εγκαταστάσεις που προγραμματίζονται, δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία, ότι στο τελικό «κοκτέιλ» που θα προκύψει θα είναι κυρίαρχος ένας μεγάλος και ελεύθερος χώρος υψηλού πράσινου, δηλαδή ένα «Μητροπολιτικό Πάρκο».
Για να τεκμηριώσουμε την προαναφερόμενη άποψη, είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέξουμε στην «συνοπτική μελέτη» του ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνοντας κάποια στοιχεία τα οποία παρατίθενται σ’ αυτήν, αλλά και κάποια στοιχεία τα οποία επιχειρείται να αποσιωπηθούν, ώστε να δοθεί εν τέλει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της «υπό διαμόρφωση πραγματικότητας» στην περιοχή.
Α. Περιοχές αστικής ανάπτυξης
· Στην σελίδα 25 της «συνοπτικής μελέτης» του ΥΠΕΧΩΔΕ για το «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», αναφέρονται τα εξής: «…Στην ανατολική και δυτική πλευρά του Πάρκου, προτείνεται πολεοδομική ανάπτυξη μικτών χρήσεων, κατοικίας, επιχειρήσεων και τουρισμού. Η πολεοδομική ανάπτυξη θα δώσει το έναυσμα για μια μοναδική πολεοδομική ανανέωση αυτής της περιοχής της πρωτεύουσας. Το πάρκο του Ελληνικού, χάρη στην εύκολη πρόσβασή του από το κέντρο της Αθήνας αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη πιλοτικών έργων κατοικίας και επιχειρήσεων που θα πρέπει να αποτελέσουν και παράδειγμα για τέτοιου είδους προγράμματα στην Αθήνα…».
Από όσα αναφέρονται εδώ, προκύπτει ότι το «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» εμφανίζεται ως «ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη πιλοτικών έργων κατοικίας και επιχειρήσεων». Άρα, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα (π.χ. ο Ελαιώνας κλπ).
· Όσον αφορά την «πολεοδομική ανανέωση» της περιοχής, επιδιώκεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ: «…να αποφευχθεί η μονοτονία του αστικού περιβάλλοντος… Στο Ελληνικό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη ποικιλία τύπων κτιρίων…». Ακόμη, «…οι νέες περιοχές αστικής ανάπτυξης θα πρέπει να υπακούουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για βιώσιμο σχεδιασμό…».
Επιτέλους, να γίνουμε Ευρώπη κι εμείς, βρε αδερφέ…
· Στην «συνοπτική μελέτη» του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται εξ’ άλλου ότι: «…η τοποθέτηση και η θέση των νέων περιοχών αστικής ανάπτυξης προέρχονται από τον υφιστάμενο αστικό ιστό. Έτσι οι υπάρχουσες αστικές περιοχές έχουν επεκταθεί και οργανωθεί ορθολογικά, ακολουθώντας την τοπογραφική λογική της περιοχής…».
Με δυο λόγια, οι κτιριακές εγκαταστάσεις που προγραμματίζονται στο Ελληνικό, θα αποτελούν επεκτάσεις του «υφιστάμενου αστικού ιστού», δηλαδή του Δήμου Ελληνικού. Έτσι, σύμφωνα πάντα με την «συνοπτική μελέτη» του ΥΠΕΧΩΔΕ, επιδιώκεται: «…να αυξηθεί τοπικά η πυκνότητα αυξάνοντας τον Συντελεστή Δόμησης των οικοδομικών τετραγώνων, αξιοποιώντας τη θέα και βελτιστοποιώντας τις υποδομές. Όλα τα ψηλά κτίρια θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του βιοκλιματικού σχεδιασμού…».
Ιδού λοιπόν η ουσία: Μπορεί να μην έχουμε «Πάρκο» με δέντρα και πράσινο σε κάποιες περιοχές του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά θα έχουμε «αυξημένη δόμηση» και «υψηλά βιοκλιματικά κτίρια», τα οποία όμως «θα υπακούουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για βιώσιμο σχεδιασμό…».
Μετά από όσα αναφέρονται παραπάνω, μπορεί ο καθένας να πάρει μια ιδέα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ελληνικό…
Β. Χρήσεις γης και όροι δόμησης
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, τι χρήσεις προγραμματίζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο φερόμενο ως «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»:
· Στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, προγραμματίζεται σε έκταση 78.000 τ.μ. «Επιχειρηματικό Κέντρο», το οποίο θα έχει χαρακτήρα πολεοδομικού κέντρου με υψηλά κτίρια διοίκησης, γραφείων, καθώς και κοινωφελών και πολιτιστικών λειτουργιών.
· Στην περιοχή του Σταθμού Μετρό «Ελληνικό», προγραμματίζεται σε έκταση 21.000 τ.μ. περιοχή γενικής κατοικίας, με μεγάλη διείσδυση στο πάρκο και δυνατότητα κατασκευής έως τριώροφων κτιρίων.
· Στην περιοχή του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα, προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου Εκθεσιακού - Συνεδριακού Κέντρου και κοντά σ’ αυτό, προγραμματίζεται σε έκταση 60.000 τ.μ. περιοχή γενικής κατοικίας, με δυνατότητα κατασκευής και υψηλών κτιρίων.
· Στην περιοχή του Γκολφ Γλυφάδας, προγραμματίζεται σε έκταση 33.000 τ.μ. μια ακόμη περιοχή γενικής κατοικίας, με δυνατότητα κατασκευής και υψηλών κτιρίων.
· Στην περιοχή του λεγόμενου «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας», προγραμματίζονται σε έκταση 5.000 τ.μ. τουριστικές εγκαταστάσεις, με δυνατότητα κατασκευής και υψηλών κτιρίων.
· Στην περιοχή «Κάτω Ελληνικό», στη συνέχεια του υφιστάμενου οικιστικού ιστού, προγραμματίζεται σε έκταση 74.000 τ.μ. οικιστικό συγκρότημα αμιγούς κατοικίας, με δυνατότητα κατασκευής έως τετραώροφων κτιρίων.
· Στην περιοχή του πρώην Δυτικού Αερολιμένα, σε προνομιακή έκταση 29.000 τ.μ. με πρόσβαση στην Παραλιακή Ζώνη και το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, προβλέπονται χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και πολιτισμού, με δυνατότητα κατασκευής έως τριώροφων κτιρίων.
Γ. Τι αποκρύπτει το ΥΠΕΧΩΔΕ
Από όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτει ότι στο φερόμενο ως «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», προγραμματίζεται να δομηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις σε εκτάσεις 300.000 τ.μ. (300 στρ.).
Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί «ταχυδακτυλουργικά» να αποκρύψει ότι η συνολικά δεσμευμένη έκταση για τις προαναφερόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα, εφ’ όσον «…τα κοινόχρηστα στις περιοχές αστικής ανάπτυξης θα καταλαμβάνουν το 40% και στο υπόλοιπο 60% η κάλυψη θα είναι το ήμισυ της έκτασης, ήτοι 300 στρέμματα…».
Δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ αποκρύπτει ότι τα 300 στρ. (ή 300.000 τ.μ.) θα αποτελούν μέρος μόνο των δομημένων εγκαταστάσεων, εφ’ όσον προβλέπονται σε κάθε οικιστικό συγκρότημα (από τα 7 που προβλέπονται) πολυώροφα κτίρια 3, 4 ή και παραπάνω ορόφων, χωρίς να προσδιορίζεται το σύνολο των ορόφων και το μέγιστο ύψος.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η συνολική έκταση του «Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού» είναι 5.300 στρ., στα οποία προστίθενται και η έκταση του Γκολφ Γλυφάδας (500 στρ.) καθώς και ο χώρος που προκύπτει από την υπογειοποίηση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος (700 στρ.), τότε η απάτη που επιχειρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Στην «συνοπτική παρουσίαση» της μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ότι: «…στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου ο Συντελεστής Δόμησης (Σ.Δ.) δεν θα υπερβαίνει το 0,25…». Αυτό σημαίνει ότι αν το «Πάρκο» είναι 5.300 στρ., θα μπορούν να δομηθούν 1.325 στρ. (και όχι 300 στρ. όπως εμφανίζει παραπλανητικά το ΥΠΕΧΩΔΕ). Και αυτό είναι η καλύτερη εκδοχή. Γιατί αν το «Πάρκο» φτάσει στα 6.500 στρ., θα μπορούν να δομηθούν μέχρι και 1.625 στρ.!
Επίσης, αυτό που αποκρύπτει το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ο αριθμός των προβλεπόμενων (προσωρινών και μόνιμων) κατοίκων, καθώς και των εργαζομένων στην περιοχή οικιστικής ανάπτυξης του «Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού».
Ακόμη, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν παραθέτει στοιχεία για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις κοινωνικού εξοπλισμού που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις περιοχές γενικής και αμιγούς κατοικίας που προγραμματίζει. Δηλαδή για τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις άλλες εγκαταστάσεις που απαιτούνται για ένα πληθυσμό άνω των 10.000 νέων κατοίκων στη περιοχή.
Δ. Ένα νέο οικιστικό συγκρότημα γεννιέται
Από όσα αναφέρονται παραπάνω, προκύπτει ότι αυτό που σχεδιάζεται και προγραμματίζεται στον δημόσιο και αδόμητο σήμερα χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού δεν είναι ένα «Μητροπολιτικό Πάρκο», αλλά ένα οικιστικό συγκρότημα. Ουσιαστικά μια νέα πόλη με όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις υποδομής. Οι ήδη προϋπάρχουσες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να καλύψουν όχι μόνο υπερτοπικές, αλλά και τοπικές ανάγκες.
Ακόμα, οι προβλεπόμενες από το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκαταστάσεις στον παραλιακό χώρο της παραλίας του Αγ. Κοσμά (ξενοδοχειακές, εμπορικές, αναψυχής κλπ) θα αποτελούν όχι μόνο υπερτοπικό πόλο έλξης, αλλά και διέξοδο προς τη θάλασσα για τους μόνιμους ή εποχιακούς κατοίκους του νέου οικιστικού συγκροτήματος.
Όσον αφορά την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νέου οικιστικού συγκροτήματος στο Ελληνικό, λειτουργεί ήδη τραμ στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, ενώ σύντομα προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής του μετρό, μέσω της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Ακόμη, για την από θαλάσσης εξυπηρέτηση του νέου οικιστικού συγκροτήματος, έχει ήδη προωθηθεί η μετεξέλιξη του «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας» στον Αγ. Κοσμά σε λιμάνι-μαρίνα 1200 ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, ενώ για την εναέρια εξυπηρέτηση των υψηλών εισοδημάτων κατοίκων του «Μητροπολιτικού Πάρκου» και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων της παραλίας, προβλέπεται ελικοδρόμιο στον Αγ. Κοσμά.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με την «συνοπτική μελέτη» του ΥΠΕΧΩΔΕ, το «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» (δηλαδή το νέο οικιστικό συγκρότημα): «…εξυπηρετείται πολύ καλά από ένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο δρόμων που είχαν κατασκευαστεί για την πρόσβαση στο πρώην Αεροδρόμιο: ανατολικά η Λεωφόρος Βουλιαγμένης, δυτικά η Λεωφόρος Ποσειδώνος, ενώ στα βόρεια μια νέα Λεωφόρος θα κατασκευαστεί που θα ενώνει την Λ. Ποσειδώνος με την Λ. Βουλιαγμένης και θα συνεχίζει προς τη σήραγγα Υμηττού. Επίσης προτείνεται η ενίσχυση του υφιστάμενου δρόμου στη νότια πλευρά της περιοχής που οδηγεί στην υφιστάμενη περιοχή του Γκολφ…».
Επισημαίνεται ότι η νέα λεωφόρος που προβλέπεται να κατασκευαστεί στα βόρεια του φερόμενου ως «Μητροπολιτικού Πάρκου», θα είναι ένας αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας που θα υπογειοποιηθεί μετά την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στα όρια των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, θα συνδεθεί στον Υμηττό (πάνω από την Αργυρούπολη), με την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού και θα συνεχίσει (μέσω μιας περιορισμένου μήκους σήραγγας) επιφανειακά στον Υμηττό, με κατεύθυνση το Κορωπί και τελικά το Αεροδρόμιο των Σπάτων.
Ακόμη επισημαίνεται ότι, στους νέους αυτοκινητόδρομους που σχεδιάζονται στην περιοχή του Υμηττού και του νέου οικιστικού συγκροτήματος στο Ελληνικό, θα υπάρχουν διόδια που θα τα εκμεταλλεύονται για αρκετές δεκαετίες ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, η νέα περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού θα συνδέεται μέσω επιφανειακών ανισόπεδων κόμβων, με τα τοπικά οδικά δίκτυα των Δήμων Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Βύρωνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται επίσης, τόσο για τον Υμηττό, όσο και για την ποιότητα ζωής στους προαναφερόμενους Δήμους.
Επίλογος
Στον αδόμητο δημόσιο χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, προγραμματίζεται να κατασκευαστεί ως επέκταση του υπάρχοντος αστικού ιστού του Δήμου Ελληνικού, ένα νέο οικιστικό συγκρότημα το οποίο βαφτίζεται «Μητροπολιτικό Πάρκο» (όπως οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι, για να το φάνε χωρίς τύψεις). Μεταξύ των υφιστάμενων και των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και των οδικών αξόνων, προγραμματίζονται μερικές «διαδρομές πράσινου», δηλαδή κάποιες δεντροστοιχίες και κάποιο πράσινο το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 13% της συνολικής έκτασης του χώρου.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται ότι για να εξασφαλισθούν τα έξοδα συντήρησης του φερόμενου ως «Μητροπολιτικού Πάρκου», είναι αναγκαίο να ιδιωτικοποιηθεί ο δημόσιος χώρος, να χτιστούν πολυώροφα κτίρια για κατοικίες, γραφεία, επιχειρήσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, να γίνουν νέοι αυτοκινητόδρομοι με διόδια, ανισόπεδους κόμβους κλπ. Ακόμα, το ΥΠΕΧΩΔΕ μιλάει για «Πράσινο Ταμείο» που θα χρηματοδοτεί έργα ανάπλασης και πράσινου, σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Γιατί δεν προσπαθεί όμως να βρει πόρους από άλλες πηγές; (π.χ. φοροαπαλλαγές μεγαλοϊδιοκτητών, εκκλησίας κ.α.)
Είναι προφανές ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο κ. Σουφλιάς προσωπικά, επιχειρεί να προωθήσει τα συμφέροντα κατασκευαστικών ομίλων και εταιριών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Κι αυτό σε μια περίοδο όπου μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό, τα δάση και οι χώροι πράσινου στην Αττική έχουν μειωθεί δραμακτικά.
Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι, αν θα επιτρέψουμε σε κάποιους αδίστακτους κερδοσκόπους να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας. Αν θα επιτρέψουμε σε μια ασήμαντη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπονομεύσει και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια περιουσία. Μήπως ήρθε η ώρα να αυτοδιαχειριστούμε τους δημόσιους, ελεύθερους και αδόμητους χώρους που απέμειναν στην Αττική;
Τελικά το δίλημμα που τίθεται για τον χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού είναι: ιδιωτικοποίηση ή αυτοδιαχείριση;
10 Γενάρη 2008
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008
Πρόγραμμα διημερίδας και εκδηλώσεων για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικο
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008
17.30-17.40 Άνοιγμα Διημερίδας από δημάρχους Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού
17.40-21.30 Αθήνα, περιβάλλον και μητροπολιτικά πάρκα
Προεδρείο :Δημήτρης Ευσταθιάδης, Δήμαρχος Αργυρούπολης
Παρεμβαίνουν: Κυβέρνηση, Κόμματα, Υπερνομαρχία, Νομαρχία, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΚΑ, ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΣΑΔΑΣ, ΣΕΠΟΧ, Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης.
Εισηγήσεις
· Γιάννης Πολύζος, Αντιπρύτανης ΕΜΠ.
Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Αθήνας μετά τις πυρκαγιές του 2007.
· Μαρία Μαντουβάλου, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ.
Μητροπολιτικά πάρκα στην Αθήνα, ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του πάρκου του Ελληνικού.
· Εισήγηση εκπροσώπου της ΤΕΔΚΝΑ
Συζήτηση
21.30 Λήξη της Συνεδρίας
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008
10.00-11.00 Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού από το 2000 στο 2007
Προεδρείο: Μαρία Μαντουβάλου, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ.
Εισηγήσεις
· Παναγιώτης Ν. Κουμουνδούρος, Αρχιτέκτων, Δήμος Ελληνικού.
Σύντομο Ιστορικό του Ελληνικού ( παρουσίαση με διαφάνειες).
· ΥΠΕΧΩΔΕ / ΟΡΣΑ
Παρουσίαση της Πρότασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Συζήτηση
11.00-14.00 Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Προεδρείο: Γιώργος Σαρηγιάννης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ.
Εισηγήσεις
· Γιώργος Πατρίκιος, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ένα πάρκο για τη χλωρίδα της Αττικής.
· Παναγιώτης Νεκτάριος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Ζητήματα διαχείρισης του αστικού πρασίνου.
· Νίκος Φιντικάκης, Αρχιτέκτων, Δ/ντης ARES/UIA και μελετητής του Ολυμπιακού Σλάλομ.
Η σημειολογία του περιβάλλοντος στην Αρχιτεκτονική : η τύχη των Ολυμπιακών Έργων.
· Φαίδων Γεωργιάδης, Πολεοδόμος –Χωροτάκτης.
Κριτική της πρότασης ΥΠΕΧΩΔΕ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
· Νίκος Μπελαβίλας, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ.
Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού-Μύθοι και πραγματικότητες περί χρήσεων και κόστους.
Διάλειμμα
Προεδρείο: Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων – πολεοδόμος, Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτόνων ΤΕΕ
Εισηγήσεις
· Θάνος Βλαστός, Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.
Ένα νέο σχέδιο για την κυκλοφορία-συνδυασμένα μέσα σταθερής τροχιάς.
· Μαριλένα Ιατρίδου, Αρχιτέκτων.
Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και θαλάσσιο μέτωπο
Συζήτηση
14.00-15.30 Μεσημεριανό Διάλλειμα
15.30-18.30 Διεθνής εμπειρία και θεσμοί
Προεδρείο: Γεράσιμος Αράπης, Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Εισηγήσεις
· Η χρηματοδότηση έργων περιβάλλοντος και ειδικότερα πάρκων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τοποθέτηση από Ευρωβουλευτές
· Μαρία Βασιλάκου, βουλευτής Κρατίδιου Βιέννης.
· Μιχαήλ Δεκλερής, αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος.
Η νόμιμη και βιώσιμη διαχείριση του τέως αεροδρομίου Ελληνικού,
· Λουδοβίκος Βασενχόβεν, Πολεοδόμος, Επιστημονικός Υπεύθυνος της έρευνας ΕΜΠ για το Ελληνικό.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ΕΜΠ για το Ελληνικό και η μελλοντική διαχείριση του Πάρκου.
· Ιωάννα Κουφάκη, Επιτροπή Περιβάλλοντος Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.
Ο ρόλος των ενεργών πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
· Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής WWF Ελλάς.
Το κόστος της οικολογικής ισορροπίας-«Πράσινο» Ταμείο,
· Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων, τ. Διευθύντρια Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο έλεγχος της ανάπτυξης-Θεσμοί προστασίας του Περιβάλλοντος,
· Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ
Πασχάλης Σαμαρίνης, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, Ειρήνη Λιόβα
Πάρκα της Ευρώπης και της Αμερικής ( παρουσίαση με διαφάνειες)
Συζήτηση
18.30 Λήξη της Απογευματινής Συνεδρίας
18.30-21.30 Συνέλευση των Κινημάτων
για το Μητροπολιτικό Πάρκο
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου
10:00π.μ. δενδροφύτευση με τη συμμετοχή σχολείων της περιοχής σε χώρους του πρώην αεροδρομίου (συνάντηση στην είσοδο από τη μεριά του γκολφ).
12:00μ.μ. μαθητική συναυλία μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
17:30μ.μ. – 21:30μ.μ. πρώτη μέρα επιστημονικής διημερίδας για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του πρώην αεροδρομίου.
Σάββατο 19 Ιανουαρίου
10:00π.μ. – 18:30μ.μ. δεύτερη μέρα επιστημονικής διημερίδας για το μητροπολιτικό πάρκο στον ίδιο χώρο.
18:30μ.μ.– 21:30μ.μ. συνέλευση φορέων και κινημάτων για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους στην Αττική, στον ίδιο χώρο.
Κυριακή 20 Ιανουαρίου
10:00π.μ. δενδροφύτευση με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής σε χώρους του πρώην αεροδρομίου (συνάντηση στην είσοδο από τη μεριά του γκολφ).
20:00μ.μ. συναυλία στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στο πρώην αεροδρόμιο.
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008
WWF.Στραβό ποδαρικό για το κλίμα
|