Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Πετυχημένο βήμα μπρός η παγκόσμια μέρα δράσης 8 Δεκέμβρη


Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001

8 Δεκέμβρη, ένα βήμα μπρος κατά της κλιματικής αλλαγής!

Η διεθνής μέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στις 8 Δεκέμβρη ήταν μια επιτυχία του παγκόσμιου κινήματος που υπερασπίζεται το περιβάλλον του Πλανήτη και τις ζωές των ανθρώπων από την ασύδοτη κούρσα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού προς την κλιματική καταστροφή για χάρη των κερδών των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου, αυτοκινήτου και κατασκευών.

Κορυφαία σημεία της συντονισμένης δράσης του κινήματος με αφορμή την Σύνοδο της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή οι μαζικές κινητοποιήσεις σε 24 πανεπιστήμια στην Κίνα, οι χιλιάδες διαδηλωτών στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στις Βρυξέλλες, στη Σενεγάλη, στην Ουγκάντα, στην Ν.Ζηλανδία, στην Ν.Κορέα, στην Ινδία, στη Σουηδία κα. Η οργή για την προκλητική στάση των ΗΠΑ που για άλλη μια φορά τορπιλίζουν μέτρα υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων εκφράστηκε παντού με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στα Γιαννιτσά, στο Βόλο, στη Λάρισα. Ήταν πρωτοφανής σε όγκο και παλμό σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές και σηματοδοτούν το ξεκίνημα ενός μαζικού κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής. Κινήσεις για το περιβάλλον μαζί με συνδικάτα και φοιτητές έδωσαν τον τόνο με τα πανό, τις μουσικές, τα χάπενιγκ. Στην Αθήνα, φοιτητικοί σύλλογοι και η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ βάδισαν με πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να επιδώσουν «νούμερο 1 βραβείο κλιματικής καταστροφής» στον αμερικανό πρέσβη. Ένας ολόκληρος κόσμος που δρά για το περιβάλλον τοπικά, στο συνδικάτο του η τον φοιτητικό του σύλλογο έκανε την σύνδεση της δικιάς του αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό που απειλεί τους ελεύθερους χώρους, τα δάση, το νερό, το οξυγόνο με την αντίσταση στην μεγάλη απειλή που ακούει στο όνομα κλιματική καταστροφή.

Για πρώτη φορά προβλήθηκαν σε μαζική κλίμακα αιτήματα προς τους ισχυρούς του Πλανήτη, την ίδια την κυβέρνηση που θα αντιστρέψουν την πορεία προς την κλιματική αποσταθεροποίηση. Πρόκειται για μέτωπα ανοικτά που χρειάζεται να δώσουμε την συνέχεια για να επιβάλουμε λύσεις με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια και όχι λιγνίτη και λιθάνθρακα από δημόσια ΔΕΗ και όχι ιδιώτες, με μαζική δημόσια συγκοινωνία, επέκταση τρένου-μετρό-τράμ, ποδήλατο και όχι ΙΧ, με δημόσια κατοικία για όλους χωρίς ενεργοβόρες αλλά βιοκλιματικές προδιαγραφές, χωρίς το ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων και του πράσινου στους μεγαλοκατασκευαστές εμπορικών κέντρων, με γενναία χρηματοδότηση της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Ένα τέτοιο κίνημα στρέφεται κατά των πραγματικών ενόχων γιατί οι ευθύνες για την ρύπανση δεν ανήκουν σε όλους.

Γι αυτό σωστά το παγκόσμιο κίνημα και στην Ελλάδα ανέδειξε το ρόλο των ΗΠΑ ως πρώτης υπερδύναμης στη ρύπανση και τους πολέμους για τα πετρέλαια. Ενώ οι χώρες της ΕΕ πρωταγωνιστούν στην προώθηση της λύσης των πυρηνικών απειλώντας με νέα Τσερνομπίλ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνυπεύθυνη και βάζει την χώρα στο πλευρό των ΗΠΑ σε αυτές τις επιλογές. Γι αυτό άλλωστε έστειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μπαλί, γνήσιο εκπρόσωπο των συμφερόντων του λόμπι των πετρελαιάδων και των εφοπλιστών. Την ίδια ώρα ετοιμάζει νέες επιθέσεις με το χωροταξικό νομοσχέδιο του Σουφλιά που θα ανοίξει την όρεξη στους μεγαλοκατασκευαστές να τσιμεντοποιήσουν και να ασφαλτοστρώσουν δασικές περιοχές και χώρους πρασίνου.

Το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής έκανε μια πρώτη δυναμική εμφάνιση στις 8 Δεκέμβρη και μπροστά του έχει να δώσει τεράστιες μάχες με συμφέροντα που απειλούν να ψήσουν τον Πλανήτη κλιματικά.

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ, 6932828964

Δεν υπάρχουν σχόλια: