Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Οι επιστήμονες κρούουν ορθά τον κώδωνα του κινδύνου. Την λύση μπορεί να την δώσει το παγκόσμιο κίνημα!

Κλιματική αλλαγή:

Οι επιστήμονες κρούουν ορθά τον κώδωνα του κινδύνου. Την λύση μπορεί να την δώσει το παγκόσμιο κίνημα!

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Η επιστημονική απόδειξη είναι πλέον καθαρή:

Αν δεν υπάρξουν άμεσα δραστικές μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου- αέρια που ευθύνονται κύρια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι καταστροφικές. Ακόμα και με δραστικές μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η αναπόφευκτη αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 2° C τον επόμενο αιώνα σε σχέση με το 14.5° C που είναι η μέση τιμή σήμερα στον πλανήτη. Αποτέλεσμα: αναπόφευκτη αλλαγή των οικοσυστημάτων- εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, μαζική μετακίνηση πληθυσμών.

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ανατροπή της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

· Οι ωκεανοί χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα όταν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 3-4° C σε σχέση με τη σημερινή μέση τιμή. Στην περαιτέρω απορύθμιση του παγκόσμιου κλίματος θα συμβάλουν επίσης και οι δραματικές μειώσεις των δασικών εκτάσεων του πλανήτη.

· Πολλά είδη ζώων και φυτών μετακινούνται σε υψηλότερα υψόμετρα, επηρεάζοντας την ισορροπία των γηγενών ειδών κατά τόπους. Σε αύξηση πάνω από 2° C εκτιμάται ότι κινδυνεύει να χαθεί μέχρι και το 30-40% των ειδών που υπάρχουν στον πλανήτη σήμερα.

· Οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι, με το χαμηλότερο pH να συντελεί στην εξαφάνιση πολλών θαλασσίων ειδών (χλωρίδας και πανίδας).

· Τα οικοσυστήματα μετατρέπονται σε πηγές άνθρακα, καθώς λιώνουν οι πάγοι και η βλάστηση καίγεται η αποσυντίθεται.

Νερό

· Ακόμα και με άνοδο 2° C, οι αυξημένες ξηρασίες θα συντελέσουν στη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού – κυρίως λόγω μειωμένης στάθμης των ποταμών και εξαφάνισης των παγετώνων και του χιονιού που παρέχουν πόσιμο νερό σε τεράστιες εκτάσεις.

· Θα σημειωθεί αύξηση των βροχοπτώσεων στις περιοχές με τροπικό κλίμα, με συνέπεια καταστροφικές πλημμύρες και περαιτέρω διάβρωση των εδαφών.

Μείωση της παραγωγής τροφής

Ενώ σε μια αύξηση μέχρι 2° C η παραγωγή των δημητριακών σε χαμηλότερα υψόμετρα μπορεί να αυξηθεί, σε μια αύξηση πάνω από 3° C οι συγκεκριμένες καλλιέργειες θα μειωθούν δραματικά- ανεξαρτήτως υψομέτρου.

Απειλή της δημόσιας υγείας

· Αύξηση των θανάτων από ασθένειες λόγω υποσιτισμού και πείνας με τάση εξάπλωσης σε όλο και περισσότερες περιοχές. Συχνότερες πυρκαγιές, κυρίως λόγω της ξηρασίας και παρατεταμένου καύσωνα.

· Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν γεωγραφική ανακατανομή συγκεκριμένων ασθενειών - όπως η ελονοσία- σε χώρες όπου δεν είχαν παρατηρηθεί κρούσματα στο παρελθόν. Τα παραπάνω θα προσθέσουν αναπόφευκτο βάρος στα συστήματα υγείας των περισσότερων χωρών, με πληγέντες κυρίως ασθενείς από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Διάβρωση ακτών

· Αύξηση της διάβρωσης των παράκτιων περιοχών εξ’ αιτίας καταιγίδων και αυξημένης στάθμης της θάλασσας.

· Σε μια πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3° C, υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των παράκτιων υγρότοπων κινδυνεύει να χαθεί, επηρεάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, αρχίζοντας κυρίως από τα μικρά νησιά σε Ασία και Αφρική.

Μεθάνιο: η υποτιμημένη απειλή της κλιματικής αλλαγής

· Συνολικά, τα επίπεδα μεθανίου έχουν αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 χρόνων.

· Από το 1970, η μέση τιμή της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει αυξηθεί κατά 5 °C. Οι παγετώνες λιώνουν αρκετά κάθε καλοκαίρι. για να εκλύουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα

· Το αέριο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 135% τον 20° αιώνα!

Συνοπτική περιγραφή / η κατάσταση σήμερα

Στην πλειοψηφία τους, οι αναλύσεις για την κλιματική αλλαγή αφορούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη εξ’ αιτίας του διοξειδίου του άνθρακα.

Μόνο τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα άρχισε να ερευνά περισσότερο το ρόλο του μεθανίου σαν αέριο που συμβάλει στην άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ενώσεις μεθανίου βρίσκονται στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, κυρίως σε μεγάλα δέλτα ποταμών όπως ο Αμαζόνιος η σε παλαιότερα δέλτα όπως ο Κόλπος του Μεξικό. Επίσης πολύ μεγάλο μέρος μεθανίου βρίσκεται παγιδευμένο κάτω από τις απέραντες εκτάσεις των παγετώνων καθώς και στο βυθό των ωκεανών. Με το λιώσιμο των πάγων, τα αποθέματα μεθανίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας έτσι μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα στην ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας. Δεδομένης της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης των παγετώνων κυρίως στο βορρά, ο κίνδυνος από την απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά μεγάλος αν αρχίσουν να λιώνουν οι πάγοι.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι απότομα αυξημένες θερμοκρασίες μικρής διάρκειας - μέχρι 8 βαθμούς- στο παρελθόν οφείλονται σε εκπομπές μεθανίου. Σύμφωνα με στοιχεία από γεωλογικές έρευνες, η πιο πιθανή αιτία που προκάλεσε το ραγδαίο φαινόμενο του θερμοκηπίου πριν 13.000 χρόνια, με το οποίο έληξε η εποχή των παγετώνων σε λιγότερο από 20 χρόνια φέρεται να είναι το μεθάνιο.

Το μεθάνιο είναι 60 φορές πιο ισχυρό αέριο απ’ ότι το διοξείδιο του άνθρακα στη συμβολή του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά παραμένει στην ατμόσφαιρα μόνο για 10 χρόνια σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο παραμένει για 100 χρόνια. Το διοξείδιο του άνθρακα δε θα μπορούσε να βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα από μόνο του για να προκαλέσει ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό πετυχαίνεται μόνο συνεργατικά με την ταυτόχρονη απελευθέρωση μεθανίου.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια ανεξέλεγκτη απελευθέρωση μεθανίου, γιατί όταν αρχίσει δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο θα προκαλέσει. Μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΜΕΘΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ.

Τι συμβαίνει τώρα

Σχέδια άντλησης μεθανίου για οικονομικούς λόγους!

Ενώ η κλιματική αλλαγή διαφαίνεται σαν ο μεγαλύτερος κίνδυνος που γνώρισε μέχρι τώρα η ανθρωπότητα, οι ΗΠΑ μαζί με την Ιαπωνία, Ινδία και Κορέα έχουν αρχίσει έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα φτάσει να απελευθερώσει πρώτος κοιτάσματα μεθανίου που είναι κρυμμένα στο βυθό των ωκεανών! Δεδομένης της αναπόφευκτης μείωσης των αποθεμάτων των υπόλοιπων ορυκτών καυσίμων, εκατομμύρια δολάρια επενδύονται για την καινούρια αυτή πηγή ενέργειας – παρά τον τεράστιο κίνδυνο του φαινομένου του θερμοκηπίου που εγκυμονείται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερα ενεργειακά αποθέματα “φυλαγμένα” στον τεράστιο όγκο μεθανίου που βρίσκεται κάτω από τον απέραντο βυθό των ωκεανών και των παγετώνων της Αρκτικής απ’ όσα είναι όλα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα μαζί!

Λίγο πιο βαθιά από ένα μίλι κάτω από τον Κόλπο του Μεξικό κρύβεται μια απέραντη ενεργειακή πηγή αερίου του μεθανίου, με τις ΗΠΑ (την πλέον ρυπογόνο χώρα διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο) να σχεδιάζουν την αποστολή του πρώτου πλοίου για τον εντοπισμό και την άντληση των αποθεμάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αντλήσουν αυτές πρώτες τις καινούριες πηγές ενέργειας. Ο βασικός κίνδυνος βρίσκεται στο κατά πόσο η ατμόσφαιρα μπορεί να δεχτεί το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση του μεθανίου, όταν ήδη αυτό που υπάρχει χρειάζεται να περιοριστεί άμεσα.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ πιο μεγάλος απ’ ότι τον παρουσιάζουν, και απαιτείται άμεση δράση τώρα από τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, και όχι σε 20-30 χρόνια όταν η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη.

Αντί να ψάχνουμε για περισσότερα ορυκτά καύσιμα αυτό που χρειάζεται είναι να κρατήσουμε όσα έχουν μείνει εκεί βαθιά όπου είδη βρίσκονται και άμεσα να αναπτύξουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μακριά από τον έλεγχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των μεγάλων εταιριών που υποτάσσουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Ένα διεθνές κίνημα σύγκρουσης με τις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί η Διακυβερνητική του ΟΗΕ που τιμήθηκε με νόμπελ και θα συνεδριάσει στις 3-15 Δεκέμβρη στο Μπαλί δεν πρόκειται να ξεκινήσει ένα τέτοιο αγώνα. Να γιατί χρειάζεται να ενώσουμε την φωνή μας με το παγκόσμιο κίνημα που βγαίνει συντονισμένα στους δρόμους στις 8 Δεκέμβρη, με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 1μμ.

Γιώτα Γιογλή

giota_uk@yahoo.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: