Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές – οικολογικές συλλογικότητες, συνδικάτα, επιστημονικές οργανώσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ (1.00 Μ.Μ.),
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ η συνέντευξη τύπου των συνεργαζόμενων φορέων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των παρεμβάσεων των φορέων που έλαβαν μέρος.

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών – Μήτση Βρασιβανοπούλου
Η καμπάνια για την κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να θεωρηθεί στιγμιαία , μια μέρα διαμαρτυρίας που ολοκληρώνεται με το συλλαλητήριο. Χρειάζονται καθημερινές δράσεις, διαμαρτυρίες και συγκρούσεις ώστε η αντίθεση στην κλιματική αλλαγή να αποτελέσει βίωμα κάθε πολίτη. Ο αγώνας ξεκινά από τη γειτονιά – γι’ αυτό και τα κινήματα πόλης πήραν την υπόθεση του κλίματος στα χέρια τους – και διευρύνεται στο εθνικό και το παγκόσμιο επίπεδο.

WWF Ελλάς - Αχιλλέας Πλιθάρας
Η Ελλάδα εκπέμπει 15% παραπάνω ρύπους από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχει μεγάλη εξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα. Στο Μπαλί θα χτυπά η καρδιά όλων όσων σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και παλεύουν να την σταματήσουν. Δεν περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα από τη σύνοδο αλλά με συντονισμένες προσπάθειες και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς ώστε να αποφύγουμε τεράστια καταστροφή του πλανήτη. Στο Μπαλί η Ελλάδα πηγαίνει χωρίς θέσεις και μόνο με ένα εκπρόσωπο.

Χριστίνα Θεοχάρη – ΕΚΑ και Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος ΤΕΕ
Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Βαλένθια αλλά και με όσα θα συζητηθούν στο Μπαλί, θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικές αλλαγές στο κλίμα. Γι’ αυτό οι μηχανικοί θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν τον προβληματισμό στο αντικείμενό τους ώστε να αντιστρέψουν τα κλιματικά δεδομένα.
Το ΕΚΑ ενδιαφέρεται από τη σκοπιά των εργαζομένων και επιδιώκει την προώθηση θέσεων εργασίας επωφελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Νίκος Μπόκαρης – Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
Οι πυρκαγιές και οι καταστροφές των δασών είναι μέρος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, η συρρίκνωσή τους συμβάλλει σε αυτήν . Σήμερα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο τα δάση από πυρκαγιά λόγω της συσσώρευσης θερμότητας, που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας, στη βιομάζα τους. Είναι δύσκολο να λύσουν τα συντεταγμένα κράτη το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να προωθήσουμε την οικολογική ανάπτυξη μέσα από την ενδυνάμωση της φωνής των ενεργών πολιτών.

Κούτιας Νίκος – ΟΤΟΕ
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε την ευαισθησία των συναδέλφων μας και ήδη έχουμε συστήσει οικολογική επιτροπή της ΟΤΟΕ που αναλαμβάνει δράσεις.Καλομοίρης Γρηγόρης - ΟΛΜΕ
Υποστηρίζουμε την ανάγκη και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να προωθηθούν οι αξίες υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας. Ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να διατεθεί μία ώρα από το πρόγραμμα διδασκαλίας , την Παρασκευή 7/12, για να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Υπήρξε θετική ανταπόκριση και η πρωτοβουλία μας αυτή θα πραγματοποιηθεί .

Οικονόμου Ουρανία – ΣΑΔΑΣ , ΠΕΑ
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι μακριά από κάθε περιβαλλοντική διάσταση. Αφήνει ανεξέλεγκτη την ανάπτυξη σε βάρος της οικολογικής προσέγγισης, γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να μη γίνει νόμος.
Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, γι’ αυτό παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μέτρα για φιλικές στην εξοικονόμηση ενέργειας κατασκευές.

Βλάχος Γιώργος- Σύλλογος Φοιτητών Νομικής
Η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό αποτέλεσμα της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής του συνόλου σχεδόν των κρατών. Η Ελλάδα βίωσε φέτος τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής , η οποία προκύπτει από επιλογές καταστροφής των δασών, δυσμενών για το περιβάλλον χωροταξικών ρυθμίσεων κ.λ.π.
Σε πολλές σχολές της Αθήνας έχουν ληφθεί αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 8/12. Πρέπει να ισχυροποιήσουμε τα εθνικά και παγκόσμια κινήματα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Καλόγηρος Νίκος – ΑΔΕΔΥ
Η κλιματική αλλαγή παραπέμπει ταυτόχρονα στη σωτηρία του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Το συλλαλητήριο είναι μια αρχή, όχι το τέλος του αγώνα.

Θανάσης Κούρκουλας -Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ
Οι πολυεθνικές είναι υπεύθυνες για το 91% των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Ο ρυπαίνων πληρώνει και το χρηματιστήριο ρύπων δεν απαντούν στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Δεν εφαρμόζονται σωστά στην Ελλάδα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί προωθούνται με κριτήριο τα κέρδη των εταιρειών

Το συντονισμό της συνέντευξης των συνεργαζομένων φορέων είχε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001

Υπενθυμίζουμε ότι την εκδήλωση στο Σύνταγμα, που θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικά δρώμενα, συνδιοργανώνουν :
Α. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (46)
Β. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (12)
Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ(9)
Δ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ (23)

Η λίστα είναι ανοιχτή και συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχώνΔιευθύνσεις επικοινωνίας :
Αλωνιάτης Αποστόλης 6944243094 aloniati@hol.gr, Βρασιβανοπούλου Μήτση 6945853523 mvrasi@yahoo.gr, Καφαντάρη Χαρά, 6974775279 harla@in.gr, Κορωνάκης Τάσος 6944740587 tkoronakis@gmail.com, Κωνσταντίνου Πέτρος 6932828964 jspg@otenet.gr, Μαρτέν Νίκος 2103453877 nikmarten@yahoo.gr, Πορτάλιου Ελένη 2107512560 portel@central.ntua.gr, Τότσικας Πάνος 6979145366 ptots@tee.gr, Χαλάτσης Δημήτρης, 6948034131 halatsisd@yahoo.gr, Φωτεινάκης Κώστας 6932638523 prosanatolismoi@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: