Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Ευχαριστούμε κ.πρέσβη των ΗΠΑ, δεν θα πάρουμε τον οδικό σας χάρτη για το κλίμα!

Ευχαριστούμε κ.πρέσβη των ΗΠΑ, δεν θα πάρουμε τον οδικό σας χάρτη για το κλίμα!

Όλοι και όλες εμείς, ακτιβιστές της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ 2001, φοιτητικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές κινήσεις παίρνουμε την πρωτοβουλία να συμμετέχουμε δυναμικά στο συλλαλητήριο το Σάββατο 8 Δεκέμβρη 1μμ στο Σύνταγμα για την κλιματική αλλαγή και με πορεία θα επιδώσουμε «συμβολικό έπαθλο» για τις πραγματικά μοναδικές στο είδος τους συμβολές της υπερδύναμης στην σωτηρία του Πλανήτη από την κλιματική καταστροφή.
Η σύνοδος της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ στο Μπαλί για τα μέτρα που απαιτούνται για να αναστραφεί η υπερθέρμανση του Πλανήτη με τις καταστροφικές συνέπειες στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πολύ κρίσιμη.
Η παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρτ περί νέου «Περιβαλλοντικού Χάρτη» για την κλιματική αλλαγή είναι γεμάτη υποκρισία και απόκρυψη των ευθυνών της πρώτης υπερδύναμης του Πλανήτη.
Είναι η δύναμη που πολέμησε ανοικτά τις έστω ατελέσφορες και περιορισμένες δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για μείωση των εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση. Οι ΗΠΑ ευθύνονται για εκπομπές ποσοστών που ξεπερνάνε το 25% ενώ οι πολυεθνικές εταιρίες, οι εταιρίες πετρελαιοειδών, ελαστικών, μεταφορών που δραστηριοποιούνται πλανητικά ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στα ύψη. Πρόκειται για τον νούμερο ένα αποσταθεροποιητή του κλίματος.
«Έχουμε επενδύσει 37δις δολάρια για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών…» καμαρώνει ο κ. πρέσβης. Την ίδια περίοδο πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους για να ελέγξουν το πετρέλαιο σε πολεμικές δαπάνες; Πάνω από 80δις δολάρια σε ένα χρόνο για το Ιράκ όπου οι νεκροί ξεπερνάνε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Ακόμα, διαθέτει η ΝΑΣΑ 1τρις στην έρευνα για να πατήσει το πόδι του για πέντε λεπτά ένας αστροναύτης στον Πλανήτη Αρη!
Ιστορικά, το μοντέλο νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ανάπτυξης που επέβαλε έφερε στην καρδιά της παγκόσμιας παραγωγής την ηγεμονία της ελίτ του λόμπι των «επτά αδελφών» των εταιριών πετρελαίου και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ιστορικά επίσης με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως οι ατομικές βόμβες στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τα χημικά στο Βιετνάμ, τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, οι ατέλειωτοι πόλεμοι που διεξάγουν σε διάφορα σημεία του Πλανήτη έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον.
Η διαχείριση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Αφρική και την Ασία οδηγούν σε λιμούς και μαζική εξόντωση των νέων εκατομμυρίων προσφύγων περιβάλλοντος.
Μόνο, η διεθνής κινητοποίηση των λαών μπορεί να σώσει τον Πλανήτη!

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001,

Δεν υπάρχουν σχόλια: